Kaasplank

      Geen reacties op Kaasplank

Een kaasplank is een kaasgerecht dat je serveert als er visite komt, bij een feestje of dat je bestelt bij een restaurant. De maaltijd is gerangschikt op een leisteen of houten dienblad dat rond, vierkant of rechthoekig kan zijn. Je kunt improviseren door een plat oppervlak (snijplank, bord of bakplaat) te gebruiken als je geen kaasplank hebt. De belangrijkste functie van een kaasplank is om jouw bezoekers een breed scala aan lekkernijen aan te bieden, die zowel chique als eenvoudig kunnen zijn. Het staat ook bekend als de Charcuterie Board. Het kan worden besteld bij een restaurant of zelf worden gemaakt.

Wat ligt er op een kaasplank?

Op een kaasplank ligt uiteraard kaas. Er moeten minimaal 4 verschillende soorten kaas op het bord liggen, variërend van; stevig, zacht en halfzacht. Begin met je favorieten en overweeg de vormen; rond, in plakjes gesneden, vierkant en driehoekig. Ook vlees kan op een kaasplank liggen. Gezouten vlees heeft de meeste voorkeur op een kaasplank. Voorbeelden zijn: Prosciutto, salami en worst. Je kunt de kaasplank aanvullen met olijven (gevuld zijn ze geweldig), gemarineerde artisjokharten, gefermenteerde groenten en augurken. Je kunt ook nog extra's  eraan toevoegen voor een creatieve en kleurrijke uitstraling. Voorbeelden van deze extra's zijn: noten, zaden, rijstcrackers, soepstengel, chocolade-amandelen, met yoghurt bedekte rozijnen, schijfjes appel of peer (behandeld met fruitbeschermer), sinaasappel, aardbeien, bosbessen, druiven- of kerstomaatjes, gesneden paprika, geblancheerde groenten, korrelige mosterd, honing, hete saus, jam en honing. Maak je kaasplank af met garnituren: takjes rozemarijn, blaadjes salie en takjes peterselie

Rookkaas

Rookkaas is een kaas die het proces van rookharden doormaakt waarbij een geelbruine buitenhuid ontstaat. De kaas wordt op twee manieren gerookt:

  • Koud roken: duurt een maand om te bereiken
  • Heet roken: wordt blootgesteld aan vloeibare rook en verwarmd op een temperatuur van 100-190F

Gezondheidsvoordelen: het bevat essentiële voedingsstoffen zoals fosfor, zink, vitamine B12 en A. Het is een bron van hoogwaardige eiwitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.