Wat is een basiliek?

      Geen reacties op Wat is een basiliek?

Een Baskapel in de rooms-katholieke kerk, is een bevoorrechte kerk, opmerkelijk door zijn herdenkingswaarde, gewijd aan een aspect van de eredienst of een bijzonder vereerde. Het is namelijk een eretitel die door de paus wordt gegeven aan een kerk waar de meerderheid van de gelovigen op speciale bedevaart komt om de relikwieën van een bijzonder vereerde heilige, de Maagd Maria of Jezus Christus te eren.

En door deze eervolle onderscheiding hebben basilieken, met uitzondering van de kathedraal van hun diocees, voorrang op alle andere kerken. De verantwoordelijke van een basiliek draagt de titel van rector-priester als de basiliek ook een kathedraal is, of gewoon de titel van rector.

Hoe herken je een basiliek

Basilieken worden in twee categorieën onderverdeeld: kleine basilieken en grote basilieken (vier kerken in Rome). Sommige kleinere basilieken (in het Heilig Land, Polen, Portugal, Frankrijk, Spanje en Italië) en alle grote basilieken hebben echter al sinds mensenheugenis de titel basiliek en de daaraan verbonden voorrechten.

Grote basilieken

De grote basilieken zijn te herkennen aan hun paviljoens, die bedekt zijn met rood fluweel en gouden franjes. Het bovenste deel van het paviljoen eindigt met een wereldbol met daarop een verguld koperen kruis. Het geel en rood op het paviljoen zijn de kleuren van de pauselijke regering, geërfd van het oude Rome.

Er zijn vier grote basilieken in Rome:

  • Peter's in Rome, Vaticaanstad;
  • John Lateran, Kathedraal van Rome;
  • Sint Maria Majoor;
  • Paul's Buiten de Muren.

Kleine basilieken

Vele kerken in de wereld dragen de titel van kleine basiliek, toegekend door de paus of sinds mensenheugenis. Kleine basilieken zijn over het algemeen heiligdommen die het zichtbare doel zijn van een zeer oude of belangrijke pelgrimstocht. Kleine basilieken zijn in hoofdzaak te herkennen aan de volgende drie insignes:

  • Het paviljoen;
  • De tintinnabule of de bel;
  • Het hoofddeksel gedragen door de kanunniken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *