Haarprothese: wat is het?

      Geen reacties op Haarprothese: wat is het?

Haarprotheses zijn flexibele membranen waarop gespecialiseerde prothesisten synthetisch vezelhaar of menselijk haar bevestigen en vervolgens op het deel van de schedel aanbrengen. De meeste haarprotheses zijn ofwel gemengd, ofwel gemaakt van tule of polyurethaan. Haarprotheses zijn een soort nieuwe generatie pruiken.

Voor welke patiënten worden haarprothesen gemaakt

Varianten van alopecia met littekens, vooral na chemotherapie of een ongeval, is zo omvangrijk dat het niet kan worden gecorrigeerd door een operatie of een haartransplantatie. In dit geval is een haarprothese de enige oplossing om de littekens te verbergen. Er zijn haarprotheses voor zowel vrouwen als mannen.

Hoe verloopt een sessie van Haarprothese-bevestiging

De bevestiging van een haarprothese kan in drie stappen worden samengevat:

  • Stap 1 is de keuze van de prothese: de kapper helpt de patiënt bij het kiezen van de prothese die aan zijn of haar verwachtingen voldoet;
  • Stap 2 is het aanbrengen van de prothese: de haarprothese wordt op de schedel van de patiënt bevestigd, hetzij door haar vast te maken aan de hoofdhuid, hetzij aan het resterende haar;
  • Stap 3 is de haarharmonisatie: de haaraanvulling wordt voorzien van lang haar om de kapper of de kappersprothese in staat te stellen de snit te bereiken die de patiënt wenst.

Soorten haarprothesen

Haarprothesen worden in twee soorten onderverdeeld: die van natuurlijke vezels (mensenhaar) en die van synthetische vezels. Elk type prothese heeft zijn eigen nadelen en voordelen, zoals onderhoud, vormgeving, duurzaamheid en ontwerp. In beide gevallen zal de voorkant van de pruik echter met het blote oog onzichtbaar zijn.

Enkele tips over de duurzaamheid van het haarstuk

De levensduur van een prothese hangt af van de intensiteit van het gebruik en de kwaliteit ervan. Een haarstukje dat de hele tijd wordt gedragen (sporten, slapen, enz.) gaat gemiddeld tussen de twee en zes maanden mee. Anderzijds kunnen haarprothesen die elke nacht worden verwijderd, tot drie jaar meegaan als ze perfect worden onderhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *